top of page

Amidžić: Suština zakona da oni koji nisu riješili stambeno pitanje to sada urade

Suština izmjena Zakona o PDV-u kojim se omogućava povrat poreza na kupovinu prve nekretnine nije u tome ko je predložio zakon, već da oni koji do sada nisu uspjeli da riješe svoje stambeno pitanje to sada urade, rekao je danas ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.



Amidžić je naglasio da se ne smije dozvoliti da tržište nekretnina u BiH zamrzne, dodajući da svi pojedinci koji su u procesu kupovine stana ili se odlučuju za kupovinu nemaju nijednu prepreku da to ne učine u ovom momentu.


On je pojasnio da će na takav način riješiti nekretninu koju su već našli i izbjeći da ne dođe do raste cijena nekretnina do momenta kad ovaj zakon stupi na snagu, jer ima još jedno čitanje u Predstavničkom domu, dva čitanja u Domu naroda i sama implementacija kroz Upravu za indirektno oporazivanje će tražiti određeno vrijeme.


Ukoliko neko ima potpisan notarski ugovor ili predugovor, ili želi da ih potpiše, Amidžić je rekao da to može slobodno da učini, jer mu se neće uskratiti pravo da izvrši povrat PDV-a na prvu nekretninu, koja je za njega prva, do usvajanja izmjena zakona.


- To što ste potpisali notarski ugovor ili predugovor, ako je to tražila banka da bi mogla da upiše hipoteku, nije dokaz vlasništva. Tek kad se upišete u zemljišne knjige, onda imate konstitutivnost vlasništva i tek po upisu u javne evidencije vi ste vlasnik nekretnine i onda nemate mogućnost da konzumirate pravo - rekao je Amidžić.


On je podsjetio da se ova ideja javila na "Јahorina biznis forumu" 2023. godine kada se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvjerio u pozitivne prakse Srbije, te da se od tada radi na realizaciji ove ideje, što ne znači i da neki drugi lider u BiH sutra neće pokrenuti drugu inicijativu.


Prema njegovim riječima, novogradnja i kupovina stanova pri sprovođenju ovog zakona neće biti nikakav problem zbog toga što onaj ko kupuje stan dobija račun na osnovu kojeg je državi jasno koji dio PDV-a treba da vrati, dok je kod kuća ta situacija drugačija, jer mnogi žele samostalno da izgrade stambeni objekat za koji sami sebi ne mogu izdati fakturu.


Intencija predlagača je, kaže, da se kroz podzakonske akte pokuša pronaći rješenje kako bi oni koji samostalno prave objekte mogli vratiti PDV.


Govoreći o jučerašnjoj raspravi o ovom zakonskom prijedlogu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Amidžić je rekao da ga je iznenadila diskusija pojedinih opozicionih poslanika koji su pribjegli populizmu predlažući više oslobađanja od plaćanja PDV-a.


Ukazao je na činjenicu da pri smanjenju prihoda entitetima i zajedničkim institucijama, to ide na trošak nekoga drugog.


- Ako vi hoćete da ukinemo poreze na sve, lijekove, hranu i tako dalje, onda istovremeno treba da kažete da moramo da otpustimo 15 odsto ljudi u institucijama, smanjimo penzije za 15 odsto, odustanemo od određenih investicije koje podrazumijevaju izgradnju putne infrastrukture i tako dalje - naglasio je Amidžić.


On je dodao oni koji se bave populizmom ne žele da ovaj zakon prođe.


Pojasnio je da će kroz podzakonske akte biti definisano da onaj ko iskoristi pravo na povrat PDV-a neće biti u mogućnosti da prometuje tu nekretninu u roku od 10 godina, navodeći da ovaj zakonski prijedlog nije izmišljen kako bi neko zaradio, već da bi pojedinci koji stvarno imaju potrebu da riješe svoje stambeno pitanje to i uradili.

Comments


bottom of page