top of page

Gajanin odgovorio Stanivukoviću: Tražimo dokumentaciju za kružne tokove, bezbjednost studenata je prioritet

Bezbjedan pristup Kampusu i pribavljanje sve potrebne dokumentacije prije radova, zahtjevi su Univerziteta u Banjaluci prema Gradu, u vezi sa izgradnjom dva kružna toka neposredno pored univerzitetskog grada.

 



Navedene zahtjeve ponovio je rektor Univerziteta Radoslav Gajanin, nakon sjednice Senata koja je održana danas. On je dodao da Univerzitet nije protiv radova i građenja kao i da je za saradnju, ali je istakao da se prije toga moraju ispoštovati zakonske odredbe.

 

Kako je naveo, zakonske procedure nisu ispoštovane prije početka radova na izgradnji kružnog toka kod Audi servisa, zbog čega je još ljetos došlo do obustave.


“U junu su izvođači ušli u Kampus i bez ijednog dolumenta su krenuli sa radovima, i skinuli su ogradu univerzitetskog grada”, istakao je on.

 

Zbog nepribavljene građevinske dozvole i neriješenih imovinsko pravnih odnosa na ovoj lokaciji se ne radi ni danas.

 

“Ako hoćete da radite morate imati dokumentaciju. Univerzitet nije protiv radova, protiv bilo čega što bi doprinijelo razvoju Banjaluke, i mi želimo saradnju sa gradom”, poručio je on.


Da je za saradnju ponovio je i kada je riječ o zvaničnom sastanku sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem. Međutim istakao je da zvanični poziv za taj sastanak nikada nije stigao.

 

“Čim dobijemo zvanični poziv odgovorićemo pozitivno. Inicijativa za sastanak bilo je i ranije ali sa naše strane”, naglasio je Gajanin, demantujući tako Stanivukovićeve tvrdnje o izbjegavanju sastanka i saradnje.

 

Za razliku od Stanivukovića, Gajanin i predstavnici Univerziteta imali su sastanak sa nadležnim ministrima u vezi sa izgradnjom križnog toga kod Merktatora.

 

“Zbog inicijative nadležnih ministara uspjeli smo u namjeri da se promjeni idejno rješenje kružnog toka kod glavne kapije na ulazu u univerzitetski grad”, naglasio je on.

 

U Univerzitetu su bili nezadovoljni idejnim rješenjem ovog kružnog toka jer su smatrali da nije bezbjedan ni sa pješake ni za automobile.

 

“Izmijenjeno rješenje omogućava nesmetan i bezbjedan prilaz kampusu iz svih pravaca”, ponovio je Gajanin.

 

Moguću ugroženost studenata starim rješenjem kružnog toka ovom prilikom ponovio je i Nikola Šobot, predsjednik Studentskog parlamenta.



“Nemamo ništa protiv gradnje, ali nam je bezbjednost studenata i drugih građana koji dolaze u kampus na prvom mjestu”, naglasio je on.

 

Na kraju je poručio i da će, ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, studenti biti prisiljeni na “neke radikalnije mjere”.

Comments


bottom of page