top of page

Galijašević: Šukalo i Stanivuković rade na rušenju Republike Srpske uz pomoć zapadnih službi, izbori u Banjaluci su kupljeni

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost, tvrdi da Draško Stanivuković i Milada Šukalo, u saradnji sa zapadnim obavještajnim agencijama, aktivno rade na destabilizaciji Republike Srpske. Galijašević ističe da su izbori u Banjaluci kupljeni, uz podršku britanskih i američkih službi, s ciljem potkopavanja institucija i političkog sistema Srpske.



"Američka obavještajna zajednica finansirala je projekte u medijima kako bi pratili izborni proces, dok je britanska služba direktno uložila dva miliona evra. Britanci su održavali kontakte sa Draškom Stanivukovićem, koji je 2018. proveo 21 dan u Londonu sa Svetlanom Cenić," rekao je Galijašević danas na konferenciji za medije u Banjaluci.


Tvrdi da su Britanci imali ključnu ulogu u stvaranju političkog lidera u Banjaluci koji bi mogao poslužiti kao alat za rušenje Republike Srpske iznutra.


Prema Galijaševiću, strana špijunaža nije stala samo na medijima. On navodi da su britanske i američke službe, zajedno sa lokalnim tajkunima, potplaćivale građane i vjerske službenike pred izbore.


"Stanivuković stariji i Drina trećina bili su ključni u tome, dok su pokloni dijeljeni i građanima i vjerskim službenicima unutar Srpske pravoslavne crkve," izjavio je Galijašević. On vjeruje da je cijela operacija bila politički marketing, s ciljem da se Banjaluka iskoristi kao centar za destabilizaciju Srpske.


Galijašević je izrazio zabrinutost da je Banjaluka postala "repriza udara na Srbiju", gdje Britanci i druge strane sile pokušavaju stvoriti lidere koji će potkopavati institucije Republike Srpske.


"Cilj je da se lider iz centra Republike Srpske iskoristi za rušenje same Republike, kroz model nesprovođenja zakonskih procedura i ignorisanja rebalansa budžeta," rekao je.


Prema Galijaševiću, Draško Stanivuković planira preuzeti PDP, a zatim se kandidovati za vođu cijele Republike Srpske na narednim izborima. On tvrdi da je Stanivuković već pod uticajem zapadnih obavještajnih službi i da će raditi u skladu sa njihovim interesima.


"Stanivuković se umiješao u nacionalnu politiku i postaje alat zapadnih država za ostvarivanje njihovih ciljeva," dodao je.


Galijašević je takođe spomenuo Miladu Šukalo, koju je povezao sa Harisom Silajdžićem i njegovom političkom agendom ukidanja Republike Srpske.


"Milada Šukalo je dio radikalnog krila koje želi da uništi Srpsku. Stanivuković je okupio ljude iz obavještajnih zajednica, a njegovi kontakti sa radikalnim islamistima su vidljivi," rekao je Galijašević, tvrdeći da Šukalo i Stanivuković rade na rušenju Republike Srpske u saradnji sa zapadnim službama.


Galijašević je upozorio da zapadne sile, uz pomoć lokalnih političara i obavještajnih službi, pokušavaju destabilizovati Republiku Srpsku.


"Više od 20 miliona dolara i 10 miliona evra uloženo je u izbore. Veliki novac dolazi preko američke i britanske ambasade u Banjaluku, ali i tajkuna, a cilj je jasan – oslabiti Republiku Srpsku i dovesti je pod zapadnu kontrolu," zaključio je Galijašević.

Comments


bottom of page