top of page

Ko o čemu... Stanivuković prijeti tužbama dok se Gradska uprava raspada po šavovima


Gradonačelnik Draško Stanivuković, pompezno kao i do sada bavi se tuđim umjesto svojim poslom. Na najave premijera Radovana Viškovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da sva ministarstva do kraja godine moraju dati otkaz o osobama koje se vode kao zaposlene, a ne dolaze na posao, Stanivuković je najavio krivične prijave protiv pomenutih zbog zloupotrebe položaja. Da li će Stanivuković napraviti i „čistku“ unutar Gradske uprave u kojoj vlada opšti haos u posljednje dvije godine?


Izvor: Aloonline


Gradonačelnik Banje Luke očigledno ne vidi problem u tome da u toku radnog vremena igra tenis, trči u parku ili obavlja neke druge aktivnosti koje ne spadaju u obaveze prvog čovjeka grada.


Stanivuković je održao pres konferenciju na kojoj je govorio o ovom potezu Vlade Srpske, a da ni jednom nije spomenuo alarmantno stanje u kome se nalazi Grad Banja Luka. Pomenuti haos u kome se nalazi Gradska uprava prouzrokovao je upravo gradonačelnik Stanivuković. Stranačko zapošljavanje, neispunjavanje datih obećanja, obustavljeni projekti, politički sukob u protekle dvije godine mnoga gradska preduzeća dovelo je u višemilionska dugovanja, a zaposlene u njima, ali i Gradskoj upravi dovelo na rub egzistencije.


Podsjećamo, Stanivuković je u Gradsku upravu Grada Banjaluka i u najistaknutija gradska preduzeća zaposlio oko 200 bliskih ljudi, mahom prijatelja, članova porodice i bliskih članova Partije demokratskog progresa, što je pomenuta preduzeća uvelo u ozbiljnu finansijsku krizu. Gradonačelnik Banjaluke nudio je poslove „preko veze“ umjesto putem konkursa čime je sistem koji je obećao da će unaprijediti urušio i ozbiljno ugrozio. Gradonačelnik, Stanivuković je svoj Kabinet popunio saradnicima koji su prilikom zaposlenja prethodno bili zaposleni u PDP-u, a prilikom zaposlenja u Gradsku upravu su imali lažna uvjerenja.


Stanivuković je zvanično postao i kralj direktnih sporazuma s obzirom da je pomenute utrostručio. Prema osnovnom Planu javnih nabavki Gradske uprave Banja Luka za ovu godinu putem direktnih sporazuma bilo je planirano 110 nabavki ukupne procijenjene vrijednosti 476.847 KM, ali izmjenama plana broj tih javnih nabavki povećan je na 336 čija ukupna procijenjena vrijednost je 1.708.907 KM. Komisija je konstatovala da je od ukupnog broja javnih nabavki (639 postupaka) zaključno sa 6. decembrom ove godine, Gradska uprava planirala 336 direktna sporazuma, odnosno 52 odsto od ukupnog broja javnih nabavki.


I dok odjeljenja unutar Gradske uprave i danas nakon dvije godine nemaju načelnike, dok se u gradsku administraciju mahom zapošljavaju aktivisti, rodbina i prijatelji, dok se odlažu ključni projekti na koje građani i dalje čekaju, prvi čovjek Grada licemjerno skreće pažnju sa sopstvenog haosa na najavljene poteze Vlade Srpske.


Comments


bottom of page