top of page

MUP Srpske: Zabilježeno više incidenata


Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2024" koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora zabilježio je do 12.00 časova više incidenata.



Pregled incidenata:


- Policijski službenici su sankcionisali lice S.Ј. iz Istočnog Starog Grada zbog počinjenog prekršaja Zakona o javnom redu i miru (ugrožavanje bezbjednosti prijetnjom napada na život i tijelo). Lice je prijavljeno da je u 7.30 časova na biračkom mjestu u Hreši uputilo prijetnje članu biračkog odbora.


- U 9.16 časova lice R.S. prijavilo je lice M.R. da u Bratunacu građanima nudi po 200 KM kako bi glasali za određene kandidate za načelnika opštine i odbornike u opštini. Po prijavi postupaju policijski službenici Policijske uprave Zvornik.


- U 9.30 časova Policijskoj stanici Teslić obratila se K.D, predsjednik biračkog mjesta Slatina u Tesliću i prijavila lice B.D. da je pokušalo da glasa sa ličnom kartom drugog lica. O događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu zloupotreba biračkog prava. Policijski službenici PS Teslić preduzimaju mjere i radnje na dokumentovanju ovog ovog krivičnog djela.


- U 9.30 časova predsjednik biračkog mjesta u ulici Vuka Karadžića u Kozarskoj Dubici Ј.P. prijavio je lice S.N. da je nakon glasanja odbio da listić ubaci u predviđenu kutiju, nakon čega je glasački listić iznio sa biračkog mjesta i bacio u kantu za smeće. Policijski službenici PS Kozarska Dubica o tome su obavijestili nadležnog tužioca OЈT Prijedor koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela te da mu se dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.


- Policijskoj stanici Zvornik obratio se predsjednik biračkog mjesta Đulić O.S, te prijavio dva lica da su u mjesto Đulić uputili verbalne prijetnje. Policijski službenici postupaju po prijavi.


- Oko 9.40 časova u Policijskoj stanici Milići lice B.V, predstavnik jedne političke partije, prijavilo je da Dom zdravlja Milići izdaje potvrde licima da ne mogu samostalno glasati, a da se radi o licima za koje on smatra da su sposobna za samostalno glasanje. Policijski službenici postupaju preduzimaju mjere i radnje u vezi sa navedenom prijavom.


- Oko 9.40 časova prijavljeno je da je na biračko mjesto Pojezna u Derventi pristupilo lice B.N. koje je ja suprugom razgovaralo tokom glasanja. Od strane predsjednika biračkog mjesta upozoreni su na ponašanje, nakon čega je B.N. pocijepao svoj i suprugin glasački listić i udaljio se sa glasačkog mjesta. O tome je obaviješten dežurni tužilac OЈT Doboj koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu uništavanje izbornih isprava. Po navedenom postupaju policijski službenici PS Derventa i preduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.


- U 10.15 časova Policijskoj stanici Stanari obratio se član komisije na biračkom mjestu Ostružnja Donja i prijavio da mu je lice R.D. uputilo verbalne prijetnje. Po prijavi postupaju policijski službenici PS Stanari.


- Na području Policijske uprave Bijeljina na četiri lokacije prijavljena je zloupotreba mobilnih telefona na način da je pokušano fotografisanje glasačih listića. U svim slučajevima obaviješteni su dežurni tužioci nadležnog tužilaštva koji su se izjasnili da nema elemenata krivičnog djela. Nastavlja se dalji rad na utvrđivanju prekršajne odgovornosti.


- Policijskoj stanici Vlasenica prijavljeno je da je od 10.45 do 11.20 časova došlo do prekida glasanja na biračkom mjestu Piskavice u Vlasenici zbog narušenog javnog reda i mira. Policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u vezi sa navedenom prijavom.

Comments


bottom of page