top of page

Neustavna odluka o regulacionom planu Banjaluke

Od izgradnje nebodera na mjestu nekadašnjeg Kina Kozara u Banjaluci neće biti ništa.


Ustavni sud Republike Srpske, osporio je regulacioni plan za izgradnju. Uprkos tome što proces koji su građani vodili na Ustavnom sudu, nije bio gotov, gradonačelnik Banjaluke ipak je izdao građevinsku dozvolu. Tako je obmanuo i građane i investitora. Zajedica etažnih vlasnika traži da se ta dozvola, što prije poništi.



“Ovi građani već godinu dana strpljivo, civilizovano nastoje da zaštite svoje interese koristeći sva raspoloživa pravna sredstva. Sljedeće pravne akcije građana će biti da se građevinska dozvola stavi van snage. To isto i gradska uprava može imajući u vidu svoja ovlašćenja i nadležnosti, da preduzme određene aktivnosti da koriguje pojedinačni akt koji je izdala”, rekao je Aleksandar Čorni, stanar u Aleji Svetog Save.

Draško Stanivuković o odluci Ustavnog suda nije znao ništa. Na pitanje ATV-a odgovara da je samo uradio ono što je morao.


“Grad je radio samo po procedurama koje su prije usvojene, tako da odgovornosti nema nikakve u ovom pogledu. Ako je Ustavni sud rekao i odlučio u tom pravcu i donio takvu odluku, mi ćemo poštovati odluku Ustavnog suda i radovi se dalje neće moći usvajati. I sva procedura ide u pravcu preporuka Ustavnog suda”, rekao je gradonačelnik Banjaluke.


Da ništa nije morao dokazuju i potezi prethodne gradske administracije. Regulacioni plan za izgradnju usvojen je 2018. godine, ali tadašnji gradonačelnik, zbog preocesa koji se vodio pred Sudom, nije želio da izda građevinsku dozvolu.

“Zakonska je sloboda Gradske uprave da donese građevinsku dozvolu kada je u pitanju aktuelna administracija. Zašto aktuelna administracija nije sačekala rješavanje tog pitanja na Ustavnom sudu i zašto su odlučili da u ovom momentu izdraju građevinsku dozvolu jer građevinsku dozvolu je izdala aktuelna administracija. Oni su cijenili da je to tako pametnije i odgovornost je na aktuelnoj administraciji”, izjavio je SRđan Amidžić, odbornik SNSD U Skupštini grada Banjaluke.


Prošle sedmice radove na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara obustavili su građani. Protestima su upozorili gradsku upravu da još ništa nije gotovo. Ništa od ovog ne bi bilo da je gradonačelnik Banjaluke samo sačekao odluku Suda. Pred sudovima se posebno vode postopci kada je riječ o spornoj građevisnkoj dozvoli.

Comments


bottom of page