top of page

Ninković: Javni poziv grada Banjaluka za zakup vrtića na Paprikovcu zloupotreba položaja i sticanje imovinske koristi

Javni poziv koji je raspisao Grad Banjaluka vezano za zakup opremljenog poslovnog prostora u svrhu dječijeg vrtića na Paprikovcu je potpuno nezakonit i samim raspisivanjem došlo je do zloupotrebe služenog položaja i sticanja imovinske koristi trećim licima, te da savjetuje roditeljima da razmisle prije slanja djece u takve objekte, jer ne ispunjavaju osnovne uslove za boravak djece, poručio je ovo Ljubo Ninković ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.


U julu mjesecu 2024. godine Grad Banjaluka raspisao je Javni poziv u kojem se na 20 godina zakupljuje privatni poslovni prostor, za šta će grad izdvojiti pozamašnu sumu novca. Da od starta sve ne štima, na propuste i na namjere koje je imao Grad Banjaluka raspisivanjem ovog javnog poziva ukazao je i predsjednik Skupštine grada Banjaluka.



„Kada je u pitanju Javni poziv koji je raspisao grad Banjaluka posrijedi je zloupotreba službenog položaja i sticanje imovinske koristi trećim licima, tačnije pravnim licima, pa onda i fizičkim licima. U pitanju je „Javni poziv za dostavljanje ponuda“ raspisan 19.jula .2024. godine, i kao što se vidi u preambuli, predsjednik komisije se pozvao na član 33. stav 1 Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave. U potpisu ovog javnog poziva je predsjednik komisije Dubravko Goranović“, rekao je Ninković.




Kako je dodao predsjednik Skupštine javni poziv koji je raspisao Stanivuković, odnosno predsjednik komisije, na to niti ima zakonsko pravo, niti je isti odrađen kako treba.

 

„Ne postioji nijedno zakonsko rješenje koje bi omogućilo  da predsjednik komisije na osnovu rješenja gradonačelnika raspiše javni poziv. Zna se koje javne pozive može da raspiše gradonačelnik grada Banjalukla ili bilo koje jedinice lokalne samouprave. Ovo je samo iznuđen pokušaj kako bi narednih 20 godina Draško Stanivuković svojim saradnicima obezbijedio određenu imovinsku korist iz budžeta grada Banjaluka“, poručio je Nuinković.

 



Ninković je dodao i savjetuje roditeljima da razmisle prije slanja djece u takve objekte, jer ne ispunjavaju osnovne uslove za boravak djece.



Podsjećamo, prije četiri mjeseca gradonačelnik Draško Stanivuković je raspisao Javni poziv za najam poslovnog prostora u namjene dječijeg vrtića i to na 20 godina za vrroglavih 4 miliona KM. U tom istom javnom pozivu tražio je specifične uslove koje taj prostor mora imati, te se i tada posumnjalo na namješten javni poziv, a što se danas pokazalo kao tačnim.


Naime, da bi popeglao to što za četiri godine nije izgradio nijedan vrtić u Banjaluci, Stanivuković je smislio plan da od privatnika iznajmi poslovne prostore koji bi služili kao vrtići i to za 4 MILIONA KM, iako Grad Banjaluka ima svoje objekte, a o čemu smo i ranije pisali. I kao što to biva s "kraljem namještenih tendera" i ovaj je namjestio firmi HIDRO-KOP, koja gradi naselje Panorama na Papirkovcu. Otvaranje iznajmljenog vrtića planirano je za danas, ali taj prostor niti je završen, niti spreman za upotrebu.

 

 

Comentários


bottom of page