top of page

Održan važan seminar na UKC-u RS: Kako pravilno upravljati medicinskim otpadom

Danas je u Banjaluci u organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, održan izuzetno važan jednodnevni seminar pod nazivom "Pravilno upravljanje medicinskim otpadom".



Preko 150 učesnika iz zdravstvenih ustanova širom Republike Srpske prisustvovalo je ovom događaju, slušajući teme od vitalnog značaja vezane za zbrinjavanje medicinskog otpada.


Predavači na seminaru bili su Željko Aleksić, republički koordinator za upravljanje medicinskim otpadom u Republici Srpskoj, Svjetlana Radusin, stručni savjetnik za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Džejna Milanković-Ramadani, načelnik Odjeljenja za hemikalije i biocide u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, te Dragan Nikolić, republički ekološki inspektor.



Kroz obrađene teme, naglašen je izuzetan značaj pravilnog upravljanja i zbrinjavanja medicinskog otpada, kao i pravni okvir koji utiče na životnu sredinu i upravljanje medicinskim otpadom.


Takođe su obrađene teme vezane za upravljanje otpadom u vrijeme pandemije, kao i inspekcijski nadzor nad upravljanjem medicinskim otpadom.


"Za pravilno upravljanje medicinskim otpadom, od ključne je važnosti podrška rukovodstva ustanova, i moram naglasiti da imamo razumijevanje i podršku prof. dr Vlade Đajića", istakao je Željko Aleksić.


Ovaj seminar predstavlja korak naprijed ka unapređenju prakse upravljanja medicinskim otpadom u Republici Srpskoj, istovremeno jačajući svijest o važnosti zaštite životne sredine u zdravstvenom sektoru.


Comments


bottom of page