top of page

Para za nove vrtiće nema, ali ima za most preko jezera u parku kod Delte; Cijena se popela već na 5 MILIONA KM

Kuka gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem kako su silne pare otišle na značajne projetke u Banjaluci; kružne tokove, nove saobraćajnice, raskrsnice i parkove... Ali najviše novca su odnijeli mostovi. Most u Docu za koji su dva puta izdvojena sredstva, a ni daska postavljena nije, ali i za most koji će ići preko vještačkog jezera u parku kod Delte koji se tek gradi, grad će iskeširati još 340.000 KM za projekat u koji je već otiško 4 i po miliona KM. Osim estetike most kraj Delte, druge funkcije nema.



Gradili su se mostovi od kada je svijeta i vijeka. Ali su se gradili s ciljem da olakšaju prelazak preko rijeka, potoka...Kod Stanivukovića gradi se most preko vještačkog jezera, koje se takođe tek treba napraviti. Duple pare, za duplo ništa. Tako je za ovaj projekat plaćeno već 5 miliona KM, a očekuju se i dodatni radovi, koji će koštati još bar milion KM.


Tako je grad Banjaluka raspisao Javnu nabavku za "Izgradnju mosta u novom gradskom parku" vrijednu čak 348.945,99 KM. Izvođač radova dobro poznat "BL BEST inžinjering" d.o.o Banjaluka, isti onaj izvođač koji je za most u Trapistima uzeo beobraznih 700.000 KM za farabnje starih dasaka i za pokoji šaraf.



Da stvar bude još gora, mosta i jezera u famoznom parku kod Delte u lokacijskim uslovima nema, ne postoje, pa ja tako Stanivuković još jednom prekršio zakon i na granici je da se cijela gradnja obustavi,baš kao što je to slučaj sa kružnim parkom kod Merkatora, gdje zbog nepribavljanja građevinske dozvole, republička inspekcija je obustavila pomenute radove i naredila vraćanje u prvobitno stanje raskrsnicu.

Naime, prema lokacijskim uslovima radi se o privremenom projektu, a čiji rok privremenosti ističe 1.12.2028. godine, a što se može vidjeti na dolje priloženim fotografijama:



Kako bi se izgradnja parka kod Delte realizovala Grad Banjaluka je dopunio plan javnih nabavki za ovu godinu u kojem su predviđena dodatna sredstva za ovu namjenu kroz dvije različite stavke i to za naknadne radove u iznosu od 525.640 KM bez PDV-a te za dodatne i nepredviđene radove u iznosu 529.050 KM bez PDV-a.


Tako će, ukupno sa pripadajućim porezom, za izgradnju prve faze parka biti dodato još 1.233.987 KM. Ta suma se dodaje na postojeći budžet za ovaj projekat (3.098.862 KM) i uvećava se na 4.332.849 KM. Kada dodamo još skoro 400.000 KM za most koji će ići preko vještačkog jezera dobijemo cifru od skoro 5 MILIONA KM.


Pored toga što će preko vještačkog jezera u koji će biti bačeni milioni, biti podignut i most, koji osim estetike nikakvu svrhu nema, izgradnja ovog parka se odvija mimo važećeg regulacionog plana i uz privremene dozvole, odnosno nevažeće jer je i sam Stanivuković priznao da je "našao način" da se park izgradi mimo dozvola, odnosno mimo zakona.


Za to vrijeme u Banjaluci za 4 godine mandata Draška Stanivukovića nije izgrađen niti jedan jedini vrtić, a što je svakako trebao biti prioritet. I dok gradonačelnik gradi kako on želi i šta želi i baca pare u vodu, za to vrijeme se mališani i njihovi roditelji pitaju gdje će na jesen upisati svoju djecu i da li će biti mjesta za njih, pa čak i u privatnim vcrtićima.









Comentários


bottom of page