top of page

Radna grupa traži promjenu lokacije spomen obilježja i razgovor sa Stanivukovićem

Radna grupa za izgradnju spomen obilježja poginulim i nestalim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske traži sastanak s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem kako bi razmotrili inicijativu za promjenu lokacije izgradnje



Ova inicijativa pokrenuta je zbog problema koji su se pojavili u vezi s trenutnom lokacijom, a članovi radne grupe žele privremeno obustaviti radove dok ne osiguraju drugo zemljište.


Javna rasprava građana o ovom pitanju održana je 25.07.2023. godine u Banjaluci, Banski dvor, te je zaključeno da sadašnji parking Kraš ne zadovoljava opšte interese i interese populacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Osim toga, tvrdi se da nisu poštovane odredbe Zakona o spomenicima i spomen obilježjima oslobodilačkih ratova.


U zahtjevu se navodi da bi se započeta gradnja na parkingu Kraš u Banjaluci trebala privremeno zaustaviti do kupovine odgovarajućeg zemljišta za izgradnju Spomen obilježja. Razgovori s vlasnikom prostora Eurosplet (u neposrednoj blizini Palate predsjednika Republike Srpske i Hrama Hrista Spasitelja) već su započeli i postoji spremnost za prodaju zemljišta u tu svrhu.


Radnu grupu pored podnosioca inicijative dr Vlade Đajića, narodnog poslanika, sačinjavali bi: Darko Matijašević, ambasador, ratni komandant VRS, Aleksandar Ubović, ratni komandant VRS, Bojan Pećanac, porodica poginulih boraca, odbornik u Gradu Banjaluka, prof. dr Goran Latinović, mr Predrag Lozo, Ostoja Perišić i Ljubiša Vulin.


Ova inicijativa ima za cilj rješavanje navedenih problema i očuvanje opštih interesa Republike Srpske. Radna grupa vjeruje da će ovo privremeno zaustavljanje radova omogućiti da se pronađe odgovarajuće zemljište za Spomen obilježje i tako odgovoriti potrebama i interesima zajednice.


Gradonačelnik Draško Stanivuković je pozvan na razgovor kako bi se što prije pronašlo rješenje i kako bi Spomen obilježje bilo dostojanstveno i primjereno sjećanju na poginule i nestale borce odbrambeno-otadžbinskog rata.

Comments


bottom of page