top of page

Roditelji i dalje u problemu; Šta je s djecom koja čekaju svoje mjesto u vrtićima, gdje će njih upisati?

Roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće već mjsecima pokušavaju iznaći rješenje koje bi pogodovalo svim roditeljima čiji mališani pohađaju privatne ustanove. Primarni cilj roditelja bilo je izjednačavanje subvencija s cijenom koju plaćaju roditelji djece koja pohađaju državne vrtiće. Ipak, taj plan je, kako stvari stoje, o dugom štapu jer Gradska uprava Banjaluka nije ponudila sistemsko rješavanje ovog problema, nego klasično predizborno,. "Dr`žte se roditelji do izbora, a poslije djecu na ulicu", glasi trenutno rješenje gradonačelnika Stanivukovića.




Nakon višemjesečne borbe roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće, u nadi da će doći do izjednačavanja subvencija s cijenom koju plaćaju roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće, čini se da roditelji kad naprave korak naprijed, Gradska uprava ih vrati dva koraka unazad. Umjesto izjednačavanja subvencija, roditelji su dobili prepucavanje s privatnim vrtićem "Zvjezdica" koji pohađa najveći broj mališana.


Preko noći cijena boravka djece u Zvjezdici, ali i vrtiću Bajka, porasla je za 100 KM, te su s razlogom izrevoltirani i razočarani roditelji otišli u Gradsku upravu pred gradonačelnika po rješenje. I tu su dobili niz obećanja, koja ustvari nisu spovodiva u praksi.


Obećao je tako Stanivuković povećanje cijena u četiri koraka; Prvi korak u julu, kad će porasti subvencije, potom u oktobru, tačno pred izbore i treći i četvrti u novom mandatu. Za to vrijeme Gradska uprava "uslovila je" Zvjezdicu, ali i roditelje da ne potpisuju aneks ugovora gdje je navedeno povećanje od 100 KM jer će, navodno, grad Banjaluka izgraditi nove vrtiće, za koje nema ni temelja i svu djecu iz Zvjezdice, a koju pohađa najveći broj mališana upisati u nove, nepostojeće vrtiće.


Bio bi to i možda dobar plan, da se stigne pronaći adekvatan objekat, ili eventualno izgraditi neki, te za sve to dobiti potrebne dozvole, pronaći dobar kadar i sve ostalo.


Ali i tu činjenicu da zanemarimo, opet ostaje problem s djecom koja čekaju svoje već duže vrijeme svoje mjesto u vrtiću, jer po ovom planu, ta djeca neće ni dobiti novo mjesto u vrtiću, pa će roditelji biti prinuđeni upisivati djecu u privatne vrtiće po astronomskim cijenama.


Da zlo bude veće, gradonačelnik je najavio povećanje subvencija, a roditeljima je ostao dužan čak tri subvencije od prošle godine u iznosu od po 60 KM. Kako i odakle planira da finansira nove vrtiće, više subvencije nikom nije jasno, a jedini koji će ova obećanja gradonačelnika osjetiti na svojoj koži su roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće, akoji će novac morati stvoriti kako znaju i umiju, ili će biti prinuđeni da ih ispisuju iz predškolskih ustanova.

Comments


bottom of page