top of page

“Ružičasti oktobar”: Banjalučki Dom zdravlja organizuje besplatne preglede dojki

Banjalučki Dom zdravlja danas i sutra, povodom obilježavanja “Ružičastog oktobra”, organizuje za žene besplatne preventivne ultrazvučne preglede dojki i mamografiju, kao dio sekundarne prevencije karcinoma.



Cilj preventivnih pregleda je omogućiti što većem broju žena ranu detekciju i podstaći ih na redovne preglede kao ključnu preventivnu mjeru.


Načelnik Službe specijalističko-konsultativnih ambulanti sa dijagnostiku Vesna Blagojević rekla je novinarima da se preventivni pregledi skrininga mamografije rade ženama od 50 do 69 godina svake druge godine, ističući da na preventivne preglede treba da dođu zdrave žene, koje nemaju simptome.


“Žene koje imaju simptome, kao što su bol ili određene kvržice koje napipaju javljaju se na dijagnostičku mamografiju i ta mamografija može da se radi od 40. ili 45. godine”, pojasnila je Blagojevićeva, koja je specijalista radiologije.


S obzirom na to da je karcinom dojke najčešći karcinom kod žena u Republici Srpskoj i da sve više obolijevaju mlađe osobe, Blagojevićeva je istakla da se savjetuje ultrazvuk dojke već sa 20 ili 25 godina.


Ona je poručila ženama da nemaju razloga za strah od mamografije, jer je riječ o veoma malim dozama zračenja, a služi za rano otkrivanje tumora, dok je on izlječiv.


Direktor Doma zdravlja u Banjaluci Nevena Todorović istakla je da je veoma važno da sugrađani znaju da postoje preventivni pregledi, kao i gdje i kada ih mogu obaviti.

Todorovićeva je istakla da je Dom zdravlja Banjaluka sve svoje raspoložive kapacitete stavio u službu građana, a vrijeme čekanja na ultrazvučne i mamografske preglede je izuzetno kratko.


Ona je pozvala žene da se, ukoliko primijete bilo kakvu promjenu na dojci, odmah jave porodičnom ljekaru koji će ih dalje uputiti na dijagnostiku.


“Sve zemlje koje imaju programe prevencije bilježe znatno manji broj oboljelih od karcinoma u kasnijim fazama”, navela je Todorovićeva.


Predsjednik Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” Suzana Kekić preporučila je ženama da što prije urade preglede, jer se svaka bolest lakše liječi kad se na vrijeme otkrije.


“Ja sam 36 godina sam operisana, prošla hemioterapiju i zračenje i nastavila sa normalnim životom”, rekla je Kekićeva.


Povodom obilježavanja “Ružičastog oktobra” danas i sutra u Edukativnom centru porodične medicine organizovana su predavanja “Holistički pristup prevenciji raka dojke”.


Učenici Medicinske škole biće upoznati o zdravim stilovima života, koliko je važna zdrava ishrana, redovna fizička aktivnosti, a promovisaće se dojenje i govoriti o štetnosti alkohola.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine, u svijetu je registrovano 2,3 miliona novih slučajeva raka dojke i 800.000 smrtnih ishoda.

Comments


bottom of page