top of page

Saradnja sa stručnjacima iz Rusije: Prvi put u UKC-u izvedena laparskopska operacija jednjaka

Hirurški tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) na čelu sa dr Goranom Janjićem u saradnji sa timom hirurga Kurskog onkološko naučno-kliničkog centra G.E. Ostroverhova iz Rusije na čelu sa prof. dr Uglješom Stanojevićem, izveo je prvi put u UKC RS minimalno invazivnu laparoskopsku operaciju jednjaka.



Saopšteno je to iz UKC RS, odakle dodaju da će eminentni stručnjaci iz Rusije, takođe, iskoristiti svoj boravak u UKC RS da zajedno sa ovdašnjim ljekarima izvedu minimalno invazivnu operaciju karcinoma debelog crijeva i pankresa.


“Ove operativne procedure naši stručnjaci već izvode samostalno jer je laparoskopska hirurgija zlatni standard za pacijente. Ovom vrstom hirurgije omogućen je mnogo brži oporavak pacijenata u odnosu na klasičnu hirurgiju, te se vrlo brzo nakon urađenog operativnog zahvata pacijent vraća svojim svakodnevnim aktivnostima”, naveli su iz UKC RS.


Kako dodaju, nakon stručnjaka iz Amerike i zapadnih zemalja čast im je da stručnjaci iz Rusije operišu u UKC RS, te da ljekari u UKC RS usavršavaju svoje znanje i vještine kako bi pružili što bolju dijagnostiku i liječenje pacijentima.


“Pored dr Stanojevića u UKC Republike Srpske su i Jegor Grebjonk, zamjenik direktora Kurskog onkološkog naučno–kliničkog centra G.E. Ostrovehova i dr Mariana Grebenkina, doktor anesteziologije i intenzivne njege Kurskog onkološkog naučno-kliničkog centra G.E. Ostroverhova”, naveli su iz UKC RS.

Comentarios


bottom of page