top of page

Stanivuković namjestio firmi HIDRO-KOP milionski tender za zakup prostora za vrtiće na kojem gradonačelnik i Drinić profitiraju, iako Grad Banjaluka ima vlastite objekte VIDEO

Da bi popeglao to što za četiri godine nije izgradio nijedan vrtić u Banjaluci, a u međuvremenu i dobro zaradio, Stanivuković je smislio plan da od privatnika iznajmi poslovne prostore koji bi služili kao vrtići i to za 4 MILIONA KM, iako Grad Banjaluka ima svoje objekte. I kao što to biva s "kraljem namještenih tendera" i ovaj je namjestio firmi HIDRO-KOP, koja gradi naselje Panorama na Papirkovcu, a gdje će svoj dio naravno imati i Drina trećina.



Tako je Grad Banjaluka objavio javni poziv 19. jula, a koji se zatvara 31. jula ove godine, u kojem bi se trebale dostaviti ponude za zakup prostora, a u stvari posao je već unaprijed dogovoren s firmom HIDRO-KOP, koja gradi na Papirkovcu u navoizgrađenom naselju Panorama.


Stanivuković pored 280 poslovnih prostora koji su u vlasništvu grada, a koji bi se mogli zakupiti bez naknade, odlučio "iznajmiti" prostore za vrtiće od privatnika te za to platiti sumu od nevjerovatnih 4 MILIONA KM, i to sve preko javnog poziva koji je unaprijed dogovoren, a gdje će narodni poslanik Nebojša Drinić (Drina trećina) uzeti svoj dio.


Da je poziv već namješten govori i činjenica da je u naselju Panorama objekat za namjene vrtića već sređen i obezbijeđen, a uslovi koje potrebni prostor treba da ispuni navedeni su u samom Javnom pozivu: mora da ima minimalnu površinu 400 kvadratnih metara sa pripadajućim dječijim igralištem minimalne površine 250 kvadrata i da ima, pazite sad, tačno 8 parking mjesta, a što se vidi sa fotografija naselja panorama koje je u izgradnji. Tako će grad ostati prazne kase, a Stanivuković i Drinić punih džepova.



I dok je prosječna cijena izrgadnje jednog vrtića u prvoj zoni, koji bi trajno ostao gradu Banjaluka, oko 1,4 MILIONA KM, Stanivuković je mogao izgraditi 3 i po vrtića, koja bi ostala u trajnom vlasništvu Grada Banjaluka.


Ipak, pošto je gradsko zemljište rasprodao ili zamijenio z alokacije u nedođiji, nije ostalo puno mjesta za gradnju vrtića, pa su tako Stanivuković, Kresojević i Drinić sklopili poslove s lokalnim tajkunima i građevinskim firmama gdje će po paprenim cijenama naplaćivati svaki kvadrat zakupljenog prostora, a dobar dio novca strpati sebi u džep.


Podsjećamo, u uslovima javnog poziva je navedeno da poslovni prostor treba biti opremljen u skladu sa namjenom – dječiji vrtić. Isto tako treba da posjeduje upotrebnu dozvolu, ili će je ponuđač obezbijedi do 01. oktobra. Tako je poslovni prostor čiji je vlasnik firma HIDRO-KOP već završen za ove potrebe iako javni poziv još traje.


„Poslovni prostor treba imati minimalnu površinu 400 metara kvadratnih, sa pripadajućim dječjim igralištem minimalne površine 250 kvadrata, i da uz poslovni prostor ide minimalno osam parking mjesta“, precizirano je u javnom pozivu uz napomenu da se poslovni prostor treba nalaziti u prvoj posebnoj, prvoj ili drugoj gradskoj zoni.


Za prostor u kojem bi bio smješten vrtić pod uslovom da se nalazi u prvoj posebnoj zoni spremni su izdvojiti maksimalno 30 KM bez PDV-a po metru kvadratnom, za jedno parking mjesto u istoj zoni maksimalno 110 KM bez PDV -a, a za dječije igralište maksimalno 4,10 KM bez PDV-a po metru kvadratnom.


Kako saznajemo, Stanivuković vrši pritisak na komisiju, koaj je sastavljena od strane Grada, a koja bi izvršila izbor najboljeg ponuđača da falsifikuje Izvještaj, kako navedeni poslovni objekti ispunjavaju sve uslove iz Javnog poziva.


Ako se uzmu u obzir gore navedene cifre, tražene kvadrate te maksimalne cijene koje je Grad voljan da plati za zakup dolazi se do cifre od 13.905 KM bez PDV ili 16.268 sa pripadajućim porezima mjesečno ili 195.226 KM godišnje. Tu sumu je Grad Banjaluka spreman izdvojiti mjesečno/godišnje za zakup prostora ta otvaranje dječijeg vrtića, iako je sam Grad Banjaluka vlasnik brojih poslovnih prostora koji bi se eventualno mogli koristiti za tu namjenu. Procjena je da se u vlasnitvu Grada nalazi više od 280 poslovnih prostora.





Kommentarer


bottom of page