top of page

Struka kaže: Spomenik treba da kaže MI SMO POBIJEDILI, a ne da se krije

Na javnoj raspravi povodom izgradnje spomenika palim borcima u Banjaluci koja je održana u Banskom dvoru čule su se jasne poruke. Jedna od njih je da je lokacija spomenika pogrešna, druga da je izgled upitan i treća da se sa spomenikom ne treba žuriti jer je to zdanje svim žrtvama iz odbrambeno- otadžbinskog rata koji treba da šalje jasnu poruku- mi smo pobijedili, rekla je Anđelina Ošap Gaćanović- član komisije za očuvanje spomenika u zajedničkoj instituciji BiH i jedini predstavnik Republike Srpske koji se bori za očuvanje srpskog imena, nacije i kulture.



,,Otac mi je bio u ratu, ja sam dijete rata i zadatak moje generacije je da nastavimo posao koji ste vi borci radili. Kao projektant arhitekta, restaurator mogu da kažem koliko je važno da ovaj spomenik odradimo kako treba. Lokacija je svakako najbitnija", jasna je Gaćanovićeva.



Kao primjer bitnosti same lokacije navela je Trijumfalnu kapiju u Parizu, spomenik 80.000 žrtava fašizmu u Berlinu, koji, kako kaže, i danas prenose jasnu poruku i to zbog lokacije na kojoj se nalaze.


,,Tako i naš spomenik koji ovdje gradimo treba da kaže ,MI SMO POBIJEDILI, a ne da ga krijemo", dodala je Gaćanovićeva.


Gaćanović je dodala da lokacija i spomenik moraju da glorifikuju žrtve i da kažu ,,dali smo žrtve i nastavljamo, pobijedili smo", a ne da je skriven.


Osim lokacije, sporan je i izgled spomenika jer pored pogleda spomenika u ,,vis“ on mora da ima i svoju horizontalu, odnosno ,,širinu" da se vidi sa svih strana.


,,Na trenutnoj lokaciji sad imamo već neke monumentalne spomenike, Galeriju, Banski dobro, crkvu, palatu predsjednika. To su sve svjedočanstva nekog vremena. Ovom spomeniku treba da damo pravo mjesto, akcentovano, da bude vidljivo svuda", jasna je Gaćanovićeva.





Commenti


bottom of page