top of page

UKC Republike Srpske prvi u širem regionu dobio teranostičku laboratoriju

U UKC Republike Srpske nastavlja sa ulaganjem u edukaciju kadra i nabavku najmodernije medicinske opreme. U Kliničkom zavodu za nukleranu medicinu i bolesti štitne žlijezde uspostavljena je teranostička laboratorija i obavljena je edukacija osoblja za pripremu radiofarmaceutika obilježenih sa galijumom-68 i lutecijumom-177.



U svijetu se radiofarmaceutici obilježeni galijumom-68 koriste u PET dijagnostici neuroendokrinih tumora i karcinoma prostate, dok se radiofarmaceutici obilježeni lutecijumom-177 koriste u terapiji istih.


Termin „teranostika“ je kovanica nastala od riječi terapija i dijagnostika. Teranostika predstavlja potpuno novi terapijski pristup koji omogućuje istovremeno sprovođenje dijagnostike i terapije, kao i nadzor djelotvornosti samog toka liječenja, prvenstveno onkoloških bolesnika.


"Sa ovom laboratorijom, Klinički zavod za nuklearnu medicinu naše ustanove postaje prvi zavod u širem regionu koji ima mogucnost pripreme ovih radiofarmaceutika i staje rame uz rame sa drugim svjetskim centrima nuklearne medicine", saopšteno je iz UKC-a Republike Srpske.



Comments


bottom of page