top of page

Usluga u UKC-u Srpske: Pacijentima omogućeno farmakoterapijsko savjetovanje

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske omogućio je pacijentima uslugu farmakoterapijskog savjetovališta gdje će im klinički farmaceuti omogućiti sigurnu i efikasnu upotrebu lijekova uz smanjenje zdravstvenih troškova.



Farmakoterapijsko savjetovalište funkcioniše u okviru Odjeljenja za kliničku farmaciju i klinička ispitivanja Kliničke apoteke.


Iz UKC-a su naveli da se pacijenti za uslugu farmakoterapijskog savjetovanja upućuju od ljekara specijalističkom uputnicom.


Klinički farmaceut izrađuje farmakoterapijsko mišljenje koje će biti dostupno ljekarima i pacijentima, a usluga je oslobođena participacije za sve pacijente.


“Uloga kliničkog farmaceuta ogleda se i u osiguranju, razvoju i promociji racionalne i odgovarajuće primjene lijekova. Ukoliko pacijenti imaju u terapiji više lijekova, neželjene reakcije, te nisu postignuti terapijski ciljevi ili su pacijenti imali poteškoća s razumijevanjem i pridržavanjem terapijskog režima, ljekari ih mogu uputiti u farmakoterapijsko savjetovalište”, pojasnili su iz UKC-a Srpske.


Individualnu farmakoterapijsku obradu svakog pacijenta sprovodi klinički farmaceut u posebnoj prostoriji Kliničke apoteke.


Demografski podaci, podaci o komorbiditetima, lijekovima, neželjenim reakcijama, životnim navikama i alergijama prikupljaju se iz razgovora sa pacijentom, a prema potrebi i iz razgovora sa članovima porodice i ljekarima.


U obzir se uzimaju i laboratorijski nalazi i medicinska dokumentacija.


Comments


bottom of page