top of page

Usvojene dopune zakona o PDV-u značajna olakšica

Vladimir Popović je na korak do kupovine prvog stana. Usvojene dopune Zakona o PDV-u koje se odnose na povrat poreza pri kupovini prve nekretnine došle su, kaže, za ATV u pravi čas. Supruga i on planiraju i proširenje porodice pa je svaka marka koja ostane u džepu i više nego dobro došla. Osim toga ovo mu je kaže samo još jedan podstrek da ostane u Republici Srpskoj.



"Iz onoga što sam upoznat putem medija da su solidne uštede između 20-30 hiljada KM, sa tim novcem možda se može opremiti stan ili se taj novac može ostaviti za neku zaleđinu, za budućnost“, kaže Popović


Olakšica je ozbiljna, kažu i u udruženju potrošača. Svjedoci smo vrtoglavih cijena nekretnina i koliko se iz dana u dan do njih sve teže dolazi. 


„Ovo današnje vrijeme inflacija kada su cijene svaki dan sve više i više svaka marka koja nam ostane je svakako za pohvalu. Moram da kažem da je postojala još jedna ideja od strane predsjednika  i uvođenje diferencijalne stope PDV-a i nadamo se da će i ona zaživjeti u praksi“, rekao je Dragan Jošić, predsjednik Upravnog odbora udruženja „Reakcija“ Banjaluka.


Svi koji su u procesu kupovine stana, ili tek odlučuju da ga kupe nemaju nijednu prepreku da to učine u ovom momentu, jasan je Srđan Amidžić.  Ne smijemo, kaže dozvoliti da se zamrzne tržište nekretnina.


„Ukoliko neko ima potpisan notarski ugovor ili predugovor, ukoliko neko želi da potpiše notarski ugovor ili predugovor može slobodno da to učini i to neće uskratiti njegovo pravo da izvrši povrat PDV-a na prvu nekretninu ako je za njega to prva nekretnina do usvajanja ovog zakona“, rekao je  Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH. 


Suština zakona je da oni koji nisu riješili stambeno pitanje to sada i urade. Kroz podzakonske akte biće definisano i da onaj ko iskoristi pravo na povrat PDV-a neće biti u mogućnosti da prometuje tu nekretninu u roku od 10 godina, pojašnjava Amidžić. Zakonski prijedlog kaže nije izmišljen kako bi neko zaradio već da bi pojedinci koji stvarno imaju potrebu da riješe svoje stambeno pitanje to i uradili.

Comments


bottom of page