top of page

VRAĆENI SIMBOLI SRPSKE: Usvojen Zakon o upotrebi dvoglavog orla Nemanjića i himne „Bože pravde“

Narodna skupština RS usvojila je Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne i vratila ponovo u upotrebu grb dvoglavog orla Nemanjića i za himnu “Bože pravde”.



Zakon je usvojen sa 56 glasova, za tri glasa protiv i bez suzdržanih glasova.


Naime, u Nacrtu stoji: „Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.“


Ako se zastava ili grb Republike Srpske ističe u Republici Srpskoj zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, grbovima ili drugim amblemima odnosno znacima – zastava, odnosno grb Republike Srpske stavlja se na počasno mjesto, ako ovim zakonom drugačije nije određeno.


Ako se u Republici Srpskoj izvodi himna Republike Srpske i druge strane himne i svečane pjesme, himna Republike Srpske izvodi se u redoslijedu izvođenja prva, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.


Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio za neustavnim grb Republike Srpske, a nakon toga je NS RS  2007. godine umjesto grba usvojila amblem sa slovima RS. Neustavnim je proglašena i himna RS, te je u NS RS usvojena nova himna „Moja Republika“, što se zadržalo do danas.

bottom of page