top of page

Zabrinjavajući podaci: Od raka dojke godišnje oboli oko 600 žena u Srpskoj

U Republici Srpskoj od raka dojke godišnje oboli 600 žena, a umre oko 100 žena, rekao je hirurg u Opštoj bolnici Prijedor Željko Tešinić.



“Statistika kaže da svaka osma žena oboli od raka dojke, a najčešće žene u dobi od 40 do 60 godina. Faktori rizika su modifikujući, na koje možemo uticati i nemodifikujući na koje nemamio uticaja”, rekao je Tešinić Srni.


On je naveo da u modifikujuće faktore spadaju gojaznost, konzumacija alkohola, ishrana bogata zasićenim mastima umjesto biljkama, rani prvi porođaj i hormonske terapije, dok se u najvažnije nemodifikujuće fakore rizika ubraja pozitivna porodična anamneza.


Tešinić je istakao značaj samopregleda, dodajući da je dovoljno da žena pred ogledalom jednom mjesečno pregleda izgled dojki.


On je naglasio da bilo kakva promjena u veličini i obliku, promjena na koži u smislu uvlačenja ili ispupčenja kože, crvenilo ili tačkice na koži dovode u sumnju.


Prema njegovim riječima, ukoliko se rak dojke otkrije na vrijeme, procenat izlječenja je oko 90 odsto.


On je naveo da se žene uglavnom teško suočavaju sa gubitkom dojke, ali da je utješna činjenica da se u Republici Srpskoj radi besplatna rekonstrukcija dojki, pri čemu plastični hirurg odlučuje o tome koji pacijent je pogodan za implante.


“Razvijena je i psihološka pomoć, odnosno osoblje koje je obučeno da razgovara sa ženama i priprema ih za liječenje i period poslije liječenja. Ipak, smatram da je podrška porodice najvažnija u ovim slučajevima”, dodao je Tešinić.


Povodom “Ružičastog oktobra” – Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, Tešinić je juče u Dom zdravlja Kostajnica obavio preventivne preglede i održao predavanjem.


Glavna sestra Doma zdravlja Jasna Borojević navela je da je u jučerašnjoj akciji Tešinić pregledao 13 žena i da je kod svih nalaz bio uredan.


Ona je dodala da će iduće godine biti obezbijeđena besplatna mamografija za 150 žena iz Kostajnice.

Kommentare


bottom of page