top of page

Zavod za izgradnju na IZDISAJU: Stanivuković ZIBL vodi u stečaj

Zibl se spasiti ne može, preduzeće treba ugasiti, čulo se na današnjoj sjednici Kolegijuma. Prvi čovjek Grada ipak nije pronašao način da spasi preduzeće koje je na samom izdisaju.



Stanivuković je, podsjećamo, postavio u Upravni odbor ZIBL-a nestručan kadar. Ranije se govorilo da ljudi koje je izabrao gradonačelnik nemaju ni završene fakultete te kako će preduzeće postati još veći čemer i jad, a danas su se te tvrdnje pokazale kao tačne.


Draško Stanivuković je početkom godine smijenio staro rukovodstvo Zavoda za izgradnju Grada Banjaluka pod izgovorom da loše radi i najavio bolje poslovanje preduzeća. Aminovao je nove članove u Upravni odbor ZIBL-a i to one koji imaju samo srednju školu.




Jedan je, ni manje ni više, nego medicinski tehničar, a drugi ekonomski tehničar. Oni su tada po mišljenju gradonačelnika mogli dobro upravljati gradskom imovinom. Sve stručniji od stručnijih kadrova, takođe vrlo stručnog gradonačelnika doveli su ZIBL do stečaja.






Na pitanje novinara da li će doći do smjene direktora ZIBL-a, baš kao što je smijenjen i direktor Akvane koja je takođe u milionskom minusu, Stanivuković kaže da za to nema potrebe i loše poslovanje ovih preduzeća pravda decenijskim problemom.


Takođe i preduzeće Vodovod je ostvarilo loš poslovni rezultat. Preduzeće je u minusu od 800.000 KM do 900.000 KM. Nova uprava Vodovoda ne posluje kako treba i prihodi su od početka novog rukovodstva manji za million maraka. Na to sve rukovodstvo koje je postavio Draško Stanivuković je u Vodovodu zaposlilo čak 48 novih radnika. Naime, na današnoj sjednici Kolegijuma prijedlog gradske administracije je bio da se preduzeću “Vodovod” dodijele subvencije u iznosu od 700.000 KM. Ta odluka je trebala biti na idućem zasjedanju Skupštine grada, ali je skupštinska većina na današnjem zasjedanju Kolegijuma odlučila da se ova tačka povuče sa dnevnog reda.


Plan Grada je bio da se subvencijom pokriju negativni poslovni rezultati koje je “Vodovod” imao ove godine ali i da se isplate plate novozaposlenim radnicima. Međutim, od toga neće biti ništa.


Comments


bottom of page